Μήνυμα του italika.gr : Καλωσορίσατε στον δικτυακό τόπου του italika.gr . Βρίσκεστε στο Blogs του site , σεβαστείτε το χώρο και αν είστε λάτρεις των Ιταλικών βοηθήστε τον να γίνει καλύτερος . Καλή διασκέδαση !!!!

Attualita` - Επικαιρότητα


.
. .

Η ενημέρωση γίνεται από το webTVspot channel - You Tube

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Καθηγητές και Επάρκεια

Καθημερινά λαμβάνω πολλά email και με ρωτάτε αν μπορείτε να πάρετε επάρκεια με το celi 5, όπως στα Αγγλικά με το Proficiency.
Η απάντηση είναι ΌΧΙ.
Για να πάρει κάποιος επάρκεια χρειάζεται να παρακολουθήσει ένα τμήμα για δυο περίπου χρόνια στο Ιταλικό Ινστιτούτο ( έχοντας πάρει πρώτα το celi ή το diploma ) ή να κάνει την Ιταλική Φιλολογία ή να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα ιταλικό πανεπιστήμιο όπως της Περούτζια που έχει εξειδικευμένα τμήματα για ξένους … ( για να μπορούν να διδάξουν την Ιταλική Γλώσσα ).
Θα μου πείτε ότι στα Αγγλικά δίνουν…..
ΚΑΚΟΣ που στα Αγγλικά δίνουν επάρκεια ακόμη…. αλλά και αυτό σύντομα θα αλλάξει.
Το ότι μιλώ καλά μια γλώσσα δεν σημαίνει ότι μπορώ και να την διδάξω. Χρειάζονται και άλλα πράγματα…
(π.χ. οι Μέθοδοι Διδασκαλίας μιας ξένης Γλώσσας…. … οι Μορφολογικές και Συντακτικές ιδιαιτερότητες της γλώσσας…. γνώση των Τοπικών Γλωσσικών Ιδιωματισμών της χώρας - Διάλεκτοι.... αλλά και η Ιστορία και η Κουλτούρα αυτού του λαού…. .).
Διδάσκω μια γλώσσα σημάνει ότι είμαι Εκπαιδευτικός - Φιλόλογος … Ικανός να κάνω γραμματική και συντακτική ανάλυση μιας πρότασης…. ενός κειμένου…. να ξέρω την ρίζα μιας λέξης… από πού προέρχεται… αλλά και να μπορώ να μιλήσω και να διδάξω την Ιστορία και την Κουλτούρα αυτού του λαού…. να ξέρω πως δημιουργήθηκε η γλώσσα που καλούμαι να διδάξω…
Αν ήταν τόσο εύκολο …. δεν θα χρειαζόταν να σπουδάσουμε…
Όλοι οι Έλληνες θα γινόμασταν Καθηγητές Φιλόλογοι της Ελληνικής Γλώσσας σε ξένα πανεπιστήμια…. ( αφού μιλάμε Ελληνικά... )
Φαντάζομαι την γιαγιά μου …. Πρύτανη σε Αγγλικό πανεπιστήμιο …. και με πιάνουν τα γέλια
Προσωπική μου γνώμη…. αν θέλετε να κάνετε κάτι στη ζωή σας και να αποδώσει…. να προχωρήσετε… να είστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνετε… ακόμη και αν στο τέλος κάνετε διαφορετική δουλειά από αυτό που έχετε σπουδάσει….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!!!!...... ΣΠΟΥΔΑΣΤΕ!!!!! … μην ψάχνετε για εύκολες λύσεις….
Και αν μαθαίνετε Ξένες Γλώσσες…. επιλέξτε ο Καθηγητής να είναι Φιλόλογος… να έχει σπουδάσει…. όχι να έχει απλά επάρκεια….. δεν είναι αρκετό …
Δεν επαρκεί….

Τριανταφύλλου Ευστάθιος

7 σχόλια:

domenica είπε...

Για να πάρει κανείς επάρκεια απο το Ιταλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρω τι γίνεται) πρέπει να παρακολουθήσει για 3 και ΟΧΙ 2 χρόνια ή το τμήμα Cultura ή το τμήμα Μετάφρασης και έπειτα να κάνει και κάποιους μήνες το τμήμα Γλωσσοδιδακτική. Δηλαδή 4 χρόνια!!!! Διαφορετικά δεν παίρνει επάρκεια μέσω του Ιταλικού Ινστιτούτου.

Ανώνυμος είπε...

Από την πλευρά του μαθητή θα ήθελα και εγω να πω την απόψη μου και να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία...Ειμαι 30 ετών και κατέχω πτυχίο ΑΕΙ... φέτος έκανα μαθήματα Ιταλικών με καθηγήτρια που τελείωσε την ιταλική φιλολογία στη Ελλάδα... δυστυχώς βρήκα τη γνώση της εντελώς επιφανειακή, με πλήρη αδυναμία να εξηγήσει "τη ρίζα" όπως αναφέρετε της λέξης ή να κάνει την οποιαδήποτε σύνταξη προτάσεων προκειμένου να κατανοηθεί κάποιο φαινόμενο...καταλήξαμε λοιπόν... εγώ που δεν ειμαι φιλόλογος...αλλά είχα την κλασσική παιδεία να εξηγώ στους άλλους μαθητές τη σύνταξη...κάναμε την ύλη 2 βιβλίων όπως άνετα θα μπορούσε να διδάξει οποιοσδήποτε!!!να μην μιλήσω δε για τον προφορικό λόγο...κανένας τονισμός, καμία προφορά,καμια άνεση!!πραγματικα δεν θα ήθελα να θίξω τους φιλολόγους αλλά δυστυχώς ένα πτυχίο χωρίς το απαραίτητο μεράκι επίσης δεν σε κάνει...δάσκαλο!!!Τώρα κάνω μαθήματα σε κάποιον που δεν είναι "φιλόλογος" αλλά σπούδασε στην Ιταλία αρχιτεκτονας και πήρε την απλή επάρκεια γυρνώντας...Ε, λοιπόν είδα τη μέρα με τη νύχτα...σε γνώση, σε ανάλυση, σε μεταδοτικότητα...από την πλευρά του διδασκόμενου θα έλεγα οτι δεν με αφορά το κορνιζομένο πτυχίο κάποιου αλλά οι ικανότητές του...

www.italika.gr είπε...

Σε όλα τα επαγγέλματα… δυστυχώς υπάρχουν και άσχετοι… αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο κανόνας… αλλά η εξαίρεση…

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Συγνώμη αλλά εγώ με to celi 5 πήρα την επάρκεια.

www.italika.gr είπε...

Το άρθρο γράφτηκε το 2008, σχολιάστηκε μέχρι το 2010, τώρα 6 χρόνια μετά δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι, αν άλλαξε κακός ....!!!!
Τα CELI είναι απλά μια πιστοποίηση γνώσεις, δεν σε κάνει αυτόματα φιλόλογο .... για την ολοκλήρωση ενός φιλόλογου ( από θέμα γνώσεων ) χρειάζονται και άλλα πράγματα που δεν έχω χρόνο να εξηγήσω τώρα ....
Όποιος αμφιβάλει, να του δώσω φράσεις για να μου τις αναλύσει .... και περιπτώσεις μαθητών με απλές μορφές δυσλεξίας για να μου πει την μέθοδο ασκήσεων και παράδοσης της γλώσσας που θα ακολουθήσει ...
Αυτά ...!!! Καλή χρονιά ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.Γνωριζει καποιος τι γινεται πλεον με την επαρκεια των Ιταλικων? Ευχαριστώ

Venezia : Rialto Bridge in Live Streaming - Live Webcam

Televideo της Rai

Ενημερωθείτε άμεσα & έγκαιρα από το Televideo της Rai για το τι συμβαίνει στην Ιταλία και τον κόσμο.

Πίνακας Ανακοινώσεων


Πίνακας Ανακοινώσεων - Αφήστε το μήνυμα σας ή το σχόλιο σας