Μήνυμα του italika.gr : Καλωσορίσατε στον δικτυακό τόπου του italika.gr . Βρίσκεστε στο Blogs του site , σεβαστείτε το χώρο και αν είστε λάτρεις των Ιταλικών βοηθήστε τον να γίνει καλύτερος . Καλή διασκέδαση !!!!

Attualita` - Επικαιρότητα


.
. .

Η ενημέρωση γίνεται από το webTVspot channel - You Tube

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Εξετάσεις celi - Άποψη

Οι εξετάσεις celi του Universita` per stranieri di Perugia είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα και υπάρχει μεγάλη προσέλευση μαθητών για την απόκτηση κάποιου διπλώματος. Οι μαθητές πληρώνουν ένα αρκετά υψηλό ποσό ( 130 ευρώ )για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις, αγωνιούν για να αποκτήσουν ένα από τα διπλώματα που θα τους οδηγήσει αργότερα να βρουν μια καλύτερη θέση εργασίας ή να εμβαθύνουν περισσότερο στην Ιταλική Γλώσσα και Κουλτούρα. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτές οι εξετάσεις ελέγχονται από κάπου ή το πανεπιστήμιο της Perugia ανεξέλεγκτα κάνει ότι θέλει…. Μην ξεχνάμε ότι οι εξετάσεις διεξάγονται στην Ελλάδα για τους έλληνες πολίτες και η πιστοποίηση σπουδών αναγνωρίζετε από το Ελληνικό κράτος. Όμως το Ελληνικό κράτος δεν συμμετέχει και η Perugia κάνει ότι θέλει…. Παίρνει 130 ευρώ για να διεξάγει εξετάσεις που δεν είναι αξιοκρατικές, που δεν συμβαδίζουν με τα επίπεδα… ζητάει από τους μαθητές πράγματα που δεν είναι στην ύλη τους….. Έχω μπροστά μου τις εξετάσεις celi 2 Ιουνίου 2005… ανοίγω τυχαία και διαβάζω….
Σελίδα 2, Α.1 ( 2 ) …..Credo che sia un dolce ricordo, vorrei tanto che chi le ha perse potesse tornarne in possesso.
Σελίδα 4, Α.1 ( 7 ) …..`E meglio che il padrone vada verso casa e faccia cosi` che il cane lo segua.
Σελίδα 5, Α.2 …… E in cucina va trattato come il manzo…….
Σελίδα 6, Α.3 ( 21 ) Passiamo noi a prendere Luisa purche` sia puntuale!
Συνεχίζω να ανοίγω τυχαίες σελίδες….
Σελίδα 7, Α.4 ……Credevo che per farsi conoscere ci volesse piu` tempo……
Ακουστικό….. C.3 …… perche` vogliamo che tutto sia perfetto…..
Σταματώ να ψάχνω…. για όσους καταλαβαίνουν Ιταλικά ξέρουν ότι αυτή είναι γραμματική επιπέδου celi 3, και η μαθητές πολλά πράγματα τα σημειώνουν στην τύχη…. όπως το λόττο…. Όμως οι εξετάσεις δεν είναι τυχερά παιχνίδια…. Και οι μαθητές πληρώνουν και ζητούν μια πιο σωστή αξιολόγηση… μην ξεχνάμε ότι πληρώνουν για την συμμετοχή τους…. 130 ευρώ….. και δεν υπάρχει έλεγχος…. Aλλά ξεχάστηκα πάλι…. Στην Ελλάδα ζούμε….. κανείς δεν ενδιαφέρεται ….
‘Ωχ αδερφέ…. Εγώ θα λύσω το πρόβλημα’…..

Τριανταφύλλου Ευστάθιος

9 σχόλια:

Marina είπε...

Μεγάλη αποτυχία στο CELI 2 -GIUGNO 2010,στη θεσ/νίκη τουλάχιστον.Τυχαίο?

www.italika.gr είπε...

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά ένα ποσοστό 25% περνά τις εξετάσει…. Ένα 25 % κόβετε στα προφορικά, ένα 25% κόβετε στα γραπτά και ένα 25% κόβετε και γραπτά και προφορικά ( δεν περνά τίποτα )…. Με άλλα λόγια το 75% θα επαναλάβει τιε εξετάσεις…. Και φυσικά θα αναπληρώσει….
Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου αυτά κάθε φορά…. Τυχαίο…?

Marina είπε...

και να θες να βρεις τι δικιο σου,δεν μπορεις!ενας μαθητης μου ηταν σιγουρος οτι θα περνουσε τις εξετασεις,του φανηκαν πολυ ευκολα.Αλλά κοπηκε στα γραπτα.Τωρα τι εγινε...ενας θεος ξερει!κ ουτε προκειται να μαθουμε!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έδωσα πέρσι (Ιούνιος 2011) το Celi 2. Παρόλο που το πέρασα με B, συμφωνώ ότι τα θέματα ήταν δύσκολα, μιας και ήμουν 14 χρόνων.
Παρόλα αυτά, ο λόγος που υπάρχουν τα celi adolescenti είναι για να εξυπηρετούν τα παιδιά έως και 16 ετών που σίγουρα θα συναντήσουν δυσκολία στα θέματα των κανονικών celi (1,2,3). Έτσι, οι μαθητές αντί να δυσκολεύουν τη ζωή τους, μπορούν να δίνουν αυτά και όχι τα κανονικά celi.
Και κάτι ακόμα, όταν έδωσα το celi 2 (όχι το adolescenti)επιπέδου Β1, είχα ήδη διδαχτεί τον congiuntivo presente και congiuntivo passato, καθώς και την παθητική φωνή. Κατα τη γνώμη μου, και της δασκάλας μου, είναι ύλη που την πρωτοσυναντάει κανείς στο Β1. (Για παράδειγμα, θυμάμαι χαρακτηριστικά στα προφορικά του celi 1, να λέω "penso che questa e' una casa belissima" και στα προφορικά του celi 2 να προσέχω να χρησιμοποιήσω σωστά τον congiuntivo.)
Ευχαριστώ πολύ!!

www.italika.gr είπε...

Από πού να ξεκινήσω….. :( Λυπάμαι που δεν θα πρόσεξες πότε γράφτηκε αυτό το άρθρο και ότι αυτό το άρθρο …-> http://wwwitalikagr.blogspot.com/2009/02/o.html ήταν η αιτία να δημιουργηθούν τα celi adolescenti …. :( Λυπάμαι που δεν μπαίνετε στον κόπο να διαβάζετε προσεκτικά …. :( Λυπάμαι που και η δασκάλα σου δεν έψαξε να βρει την ύλη των celi ….. :( Χαίρομαι που τα πήγες καλά στο celi 2 και λυπάμαι που δεν θα πάρεις εύκολα το celi 3 ( διάβασε το άλλο άρθρο και θα καταλάβεις ) …. :( Λυπάμαι που κατά την γνώμη σου πρέπει να κάνουμε όλη την Ιταλική γραμματική για να μπορέσει κάποιος να δώσει το celi 2 ( τότε στο celi 3 τι θα κάνουμε…? ) . Λυπάμαι που κατά την δική σου γνώμη… για να πάω «Ρώμη»… πρέπει να πάω δια μέσω «Μόσχας» … Λυπάμαι που στην Ελλάδα όλοι έχουν άποψη ακόμη και σε θέματα που δεν είναι ιδικοί… ( κάπως έτσι βουλιάξαμε… ) Λυπάμαι που βγάζεις λάθος όλους τους γλωσσολόγους που ισχυρίζονται ότι αν κάτι μάθεις λάθος αυτό δύσκολα αλλάζει … ( ίσως και ποτέ …) και χαίρομαι που σε αυτή την ηλικία έχεις τόσες γνώσεις…. Πάνω στην γλωσσοδιδακτική …

Ανώνυμος είπε...

θεωρω τις εξετασεις CELI απαραδεκτες...Μιλαω Ιταλικα εδω και χρονια απταιστα, εκανα τρελη προετοιμασια για C1 και κοβομαι δυο φορες στα γραπτα...Στα past papers πηγαινα καλα και τα προφορικα τα περασα με αριστα. Την πρωτη φορα γραφω αριστα εκθεση και με κοβουν για την κατανοηση, την δευτερη δεν γραφω τοσο καλα εκθεση και με κοβουν για την γραμματικη. Ηθελα να ηξερα εξετασεις γνωσεων δινουμε η παιζουμε LOTTO; Εχω απογοητευτει τοσο πολυ...Ουτε να ξανακουσω τη λεξη CELI... και να φανταστει κανεις οτι εχω Γερμανικα C2 του ινστιτουτου Γκαιτε, Αγγλικα Β2 και Γαλλικα επισης Β2 με τουλαχιστον το μισο διαβασμα απο τα Ιταλικα μην πω και λιγοτερο..Δεν γινεται, κατι δεν παει καλα με τους Ιταλους... κριμα και ειναι ωραια γλωσσα....!

Ιωάννα είπε...

γεια, με λένε Ιωάννα και έδωσα τις εξετάσεις celi 3 τον Νοέμβριο του 2013... μιλάω ιταλικά από μικρή, πήγα 3 χρόνια Ιταλία, μετά έκανα 8 χρόνια ιδιαίτερα και τα πήγαινα καλά στα past papers, κι όμως με έκοψαν και στα προφορικά και στα γραπτά... θα ξαναδώσω(αυτήν τη φορά το adolescenti)celi 3 και ακόμα δεν ξέρω ποια είναι η ύλη...φοβάμαι ότι ούτε αυτήν την φορά θα περάσω, ενώ έχω δουλέψει πολύ καιδεν έχω την οικονομική δυνατότητα να δώσω τρίτη φορά... δεν ξέρω τι να κάνω και έχω αγχωθεί τρομερά...

www.italika.gr είπε...

Ιωάννα καλησπέρα . Λυπάμαι για τις αποτυχίες που είχες αλλά σίγουρα κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Δεν δικαιολογείται μετά από 8 χρόνια ιδιαίτερα ( και 3 Ιταλία ) να μην πάρεις το celi 3 ( ούτε γραπτό, ούτε προφορικό ). Δεν φταις εσύ, αλλά σίγουρα δεν έχει γίνει σωστή δουλειά ή τα έχεις διδαχτεί λάθος. Αν ξέραμε την βαθμολογία σου, σίγουρα θα βγάζαμε πολλά συμπεράσματα. Σου εύχομαι αυτή τη φορά να το πάρεις το celi 3. Καλή επιτυχία. ( Τριανταφύλλου Ευστάθιος – www.italika.gr )

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας! Μετά λύπης μου διάβασα το άρθρο σας και στη συνέχεια τα σχόλια. Έχω κάνει συνολικά 8 χρόνια ιταλικά (ιδιαίτερα) και βρίσκομαι στο τελευταίο πτυχίο. Ξεκίνησα με το κρατικό Β2 και στη συνέχεια πήρα το Celi 4. Το Νοέμβριο του 2014 έδωσα για το Celi 5, πέρασα τα γραπτά και κόπηκα στα προφορικά. Έτσι ξαναέδωσα προφορικά τον Ιούνιο 2015 και ξανακόπηκα... και μάλιστα με την ίδια βαθμολογία (23/50). Σας φαίνεται λογικό? Πέρασα τα γραπτά από την πρώτη φορά, και μετά από 7 μήνες και με επιπλέον διάβασμα ξαναδίνω προφορικά και παίρνω ακριβώς τον ίδιο βαθμό??? Μάλλον κάτι δεν πάει καλά!!! Και ενώ η καθηγήτριά μου με είχε προειδοποιήσει ότι οι εξετάσεις των Celi είναι 'περίεργες' και καλύτερα να δώσω το κρατικό, εγώ ήθελα το κύρος της Perugia... Την δεύτερη φορά των προφορικών κατάλαβα πόσο πρόχειρα είναι τα θέματα που βάζουν, φανταστείτε ότι έβαλαν αποφθέγματα τα οποία ήταν μεταφρασμένα (αν είναι δυνατόν) από άλλες γλώσσες, και έπρεπε εσύ να τα μεταφράσεις και στην δική σου, καλό ε? Χαμένοι στη μετάφραση δηλαδή... Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεδομένου ότι τα αποφθέγματα είναι διφορούμενα και απολύτως υποκειμενικά, αυτός που τα έγραψε είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, εσύ όμως μπορεί να τα ερμηνεύσεις με την δική σου σκέψη έτσι δεν είναι? Οι εξεταστές όμως προφανώς θεώρησαν ότι εγώ δεν 'κατάλαβα' το νόημα της φράσης... Αφού όμως εγώ μίλησα και τεκμηρίωσα την σκέψη μου, τι σημασία έχει αν σκέφτηκα αυτό που σκέφτηκαν και εκείνοι??? Το σημαντικό δεν είναι αν μίλησα σωστά? Και ποιος κρίνει ποια σκέψη είναι η σωστή και ποια η λάθος??
Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας, γιατί έχω εκνευριστεί και έχω απογοητευτεί απίστευτα και σκέφτομαι να μην πάω 3η φορά, παρότι έχω περάσει τα γραπτά, πλέον πιστεύω ότι δεν αξίζει να ξαναμπώ στη διαδικασία για μια εξέταση τόσο πρόχειρη και κυρίως αδιάφανη! Από την άλλη, σκέφτομαι να ζητήσω επανεξέταση δεδομένου του παραλόγου της βαθμολογίας... Εσείς τι μου προτείνετε?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Venezia : Rialto Bridge in Live Streaming - Live Webcam

Televideo της Rai

Ενημερωθείτε άμεσα & έγκαιρα από το Televideo της Rai για το τι συμβαίνει στην Ιταλία και τον κόσμο.

Πίνακας Ανακοινώσεων


Πίνακας Ανακοινώσεων - Αφήστε το μήνυμα σας ή το σχόλιο σας