Μήνυμα του italika.gr : Καλωσορίσατε στον δικτυακό τόπου του italika.gr . Βρίσκεστε στο Blogs του site , σεβαστείτε το χώρο και αν είστε λάτρεις των Ιταλικών βοηθήστε τον να γίνει καλύτερος . Καλή διασκέδαση !!!!

Attualita` - Επικαιρότητα


.
. .

Η ενημέρωση γίνεται από το webTVspot channel - You Tube

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Κέντρα Γλωσσών & Απάτες

Κέντρα Ξένων Γλωσσών & Απάτες

Έχω μιλήσει αρκετές φορές μέσα από τις σελίδες μου και σας έχω κατευθύνει σε κέντρα ξένων γλωσσών. Όμως όλα είναι ρόδινα εκεί; Όλα είναι τέλεια;
Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα….. και τίποτα δεν είναι τέλειο….. όλοι μας κοιτάζουμε το συμφέρον μας…
Βλέπετε στα μεγάλα κέντρα ξένων γλωσσών ο τζίρος είναι μεγάλος, τα έξοδα ακόμη περισσότερα και οι κανόνες είναι απλοί…. Μειώνω τα έξοδα για να αποκτήσω κέρδος.
Πως γίνετε αυτό; Πάντα εις βάρος των πελατών και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών.
Βλέπουμε έτσι κοπελίτσες 20 ετών…. έχοντας κάνει κάποιες ώρες μάθημα…. έχοντας αποκτήσει ένα celi…… μη γνωρίζοντας καλά Ιταλικά…. δίχως πτυχίο… δίχως πείρα…. δίχως εμπειρία …. δίχως να είναι φιλόλογοι…. πολλές φορές και δίχως επάρκεια … τις βάζουν να διδάξουν….
Βλέπετε ένας καθηγητής της Ιταλικής Φιλολογίας κοστίζει. Θέλει τα διπλάσια λεφτά. Ενώ η κοπελίτσα προκειμένου να μάθει και να αποκτήσει την γνώση και την εμπειρία είναι διατεθειμένη να δουλέψει και έχτρα…. τσάμπα…. δίχως ΙΚΑ… ακόμη και δίχως αμοιβή.
Δεν φτάνει όμως αυτό….
Βλέπουμε έτσι Ιταλίδες που έχουν μόνο μερικές μέρες στην Ελλάδα… και μη γνωρίζοντας ακόμη την Ελληνική γλώσσα… ξέροντας μόνο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ … τις βάζουν να διδάξουν. Και καλά να είναι Ιταλίδα Φιλόλογος… αλλά Ιταλίδα Κομμώτρια;….. Λογίστρια;…. να μην έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο;…
Θα μου πείτε Ιταλίδα είναι …. Μπορεί να μιλάει ιταλικά. ….
Θα σας απαντήσω ότι και ο πατέρας μου στο χωριό μιλάει Ελληνικά….. αλλά δεν είναι σωστά… αυτά που λέει είναι απαράδεκτα…. σίγουρα θα έχετε βρεθεί στην ελληνική ύπαιθρο και καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Όμως δεν σταματούν εκεί…. Δίχως να το καταλαβαίνετε σας βάζουν να κάνετε τρία χρόνια χωρίς να μπορείτε να αξιολογήσετε τις γνώσεις σας πάνω στη γλώσσα.
Τον πρώτο χρόνο σας βάζουν να δώσετε το celi 1 …ένα εύκολο επίπεδο που εγώ μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να κόπηκε... να μην το πήρε.
Στον δεύτερο χρόνο φτάνετε σε ένα σημείο ανάμεσα στο celi 2 και celi 3 με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δώσετε σε κανένα επίπεδο λέγοντας σας να δώσετε κατευθείαν το celi 3 τον επόμενο χρόνο. Μια απάτη που σας οδηγεί να κάνετε τρία χρόνια μαθήματα με χορούς, τραγουδάκια, εκδρομές και εξόδους για καφέ με τις καθηγήτριες δίχως να έχετε σωστή γνώση και αξιολόγηση του επιπέδου σας.
Και όταν έρχονται οι εξετάσεις… και έρχονται και οι αποτυχίες…. σας λένε μια αποτυχία ήταν… μερικοί το πέρασαν… αυτοί διάβαζαν … ( βλέπετε σε κάθε τμήμα είναι και μερικοί μαθητές που προσπαθούν για το καλύτερο και διαβάζουν έχτρα μόνοι τους ). Οδηγούμαστε έτσι στον τέταρτο χρόνο για να ξαναδοκιμάσουμε…. για να ξαναπροσπαθήσουμε…. για να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μετά από τέσσερα χρόνια και αφού έχουμε πληρώσει ένα σωρό λεφτά.
Δεν θα μιλήσω για τα πολυάριθμα τμήματα γιατί ήδη σας κούρασα….
Μερικά κέντρα ξένων γλωσσών ίσως και να τα αναγνωρίσατε… ίσως να ήσασταν μαθητές… ίσως να ξέρετε περισσότερα από μένα….
Σταματώ εδώ… κουράστηκα να γκρινιάζω συνεχώς … να μου φταίνε όλα… μήπως έχω άδικο και δεν είναι έτσι τα πράγματα;……
Πάντως εσείς καλού κακού ψάξτε το πριν γραφτείτε σε ένα τμήμα…. πριν πληρώσετε την πρώτη δόση….

Τριανταφύλλου Ευστάθιος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω δουλέψει σε μεγάλα φροντιστήρια στην Αθήνα και θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις

1. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ χαμηλοί και επομένως κανείς καθηγητής ιταλικών δεν προετοιμάζει το μάθημά του.

2. Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν διδακτικό υλικό κι εγχειρίδια που τους επιβάλλει η διεύθυνση του φροντιστηρίου, η οποία συνήθως δεν έχει ιδέα από ιταλικά, αλλά έχει συνάψει συμφωνία με εκδοτικούς οίκους.

3. Ακόμη κι άτομα που έχουν πτυχίο ιταλικής φιλολογίας δεν είναι προετοιμασμένα να διδάξουν την ιταλική γλώσσα. Μερικοί καθηγητές (κυρίως απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων) δεν θα έπαιρναν ούτε CELI 4. Οι απόφοιτοι Ιταλίας και οι Ιταλοί παρουσιάζουν συνήθως καλύτερη εικόνα, αλλά κι εκεί υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

4. Γλωσσολογία και φιλολογία είναι βασικά εφόδια του καθηγητή ξένων γλωσσών, αλλά είναι ανεπαρκέστατα χωρίς σπουδές ή έστω ενασχόληση με τη διδακτική. Πόσοι καθηγητές ξένων γλωσσών στην Ελλάδα διαβάζουν άρθρα και ενημερώνονται για τις σύγχρονες τάσεις στη διδακτική ενηλίκων? Το μάθημα γίνεται αποκλειστικά στα ελληνικά και επικεντρώνεται στην γραμματική και στην προετοιμασία των διπλωμάτων.

5. Το υπουργείο θα πρέπει να καταργήσει επιτέλους τις επάρκειες.

6. Αυτό που λες για μεγάλα τμήματα δεν ισχύει. Στα φροντιστήρια τα τμήματα ιταλικών είναι ολιγομελή. Μάλιστα πολλά φροντιστήρια βασίζουν τη διαφήμισή τους σε ολιγομελή τμήματα και ιδιαίτερα. Τα αποτελέσματα είναι τόσο άσχημα που καταλαβαίνει κανείς αμέσως πως είναι μύθος το ότι ολιγομελή κι ιδιαίτερα είναι εγγύηση για την επιτυχία.

7. Στη διδακτική δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να αποδεικνύει ότι ο καθηγητής πρέπει να ξέρει τη μητρική γλώσσα του διδασκόμενου. Ίσα ίσα μπορεί να είναι και πλεονέκτημα για το μαθητή αν δεν τη ξέρει.

8. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις για τη στρατηγική των φροντιστηρίων σχετικά με τα πτυχία Το πρόβλημα βρίσκεται και στην νοοτροπία των ίδιων των μαθητών, στο κύρος των πτυχίων και στην καχυποψία των μαθητών απέναντι σε κάθε καινούργιο. Οι ενήλικες σπουδαστές των ιταλικών εξακολουθούν να υιοθετούν τα ίδια μαθησιακά πρότυπα που γνώριζαν από το σχολείο. Με συντηρητικούς μαθητές που δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν δεν μπορείς να κάνεις θαύματα.

Τελειώνοντας πιστεύω πως το άθλιο επίπεδο των ιταλικών στην Αθήνα δεν είναι οι καθηγητές. Αυτοί και ιδέα να μην έχουν από διδακτική έχουν στη διάθεσή τους μια πολύ πλούσια βιβλιογραφία για να καλύψουν τις ανάγκες τους και την περιέργειά τους. Ακόμη και το επίπεδο της γλώσσας βελτιώνεται. Μια κομμώτρια Ιταλίδα ή μια εικοσάρα με CELI 5 θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να γίνει τέλεια καθηγήτρια. Αλλά δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί τα λεφτά που παίρνει δεν της δίνουν κανένα κίνητρο για να βελτιωθεί. Γιατί δεν λαμβάνει καμιά βοήθεια από το διευθυντή σπουδών του φροντιστηρίου (αν υπάρχει ) ο οποίος δεν ξέρει ιταλικά και είναι συνήθως γιος ή κόρη του ιδιοκτήτη. Γιατί η νοοτροπία των Ελλήνων μαθητών είναι αντιπαραγωγική στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

www.italika.gr είπε...

Στην glottodidattica όντως δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να αποδεικνύει ότι ο καθηγητής θα πρέπει να μιλά και την γλώσσα του διδασκόμενου. Αλλά ούτε και για το αντίθετο.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες, άλλες υπέρ και άλλες κατά. Έτσι ο κάθε ένας δουλεύει σύμφωνα με την δική του εμπειρία. Και η δική μου εμπειρία λέει το αντίθετο.
Ο καθηγητής θα πρέπει να γνωρίζει καλά και τις δυο γλώσσες για να μπορέσει να βοηθήσει όσο το δυνατών περισσότερο τον μαθητή να κατανοήσει όλα τα γραμματικά θέματα και τις έννοιες, δίχως να χάνει χρόνο και να πελαγοδρομεί προσπαθώντας να συνεννοηθεί με νοήματα. Ο μαθητής πληρώνει και απαιτεί το καλύτερο.
Οι λέξεις έχουν μια συγκεκριμένη έννοια και όχι ένα γενικό νόημα…. στο περίπου.
Από την δική μου εμπειρία όταν δώσουμε στον μαθητή να καταλάβει που οι δυο γλώσσες συγκλίνουν και που αποκλίνουν ο μαθητής αποδίδει καλύτερα, ξέρει τι πρέπει να προσέξει περισσότερο αλλά και που κάνει λάθη.
Αλλά και εμείς ως καθηγητές ξέρουμε καλύτερα τι πρέπει να προσέξουμε, τι να τονίσουμε και που να επιμείνουμε. Δεν είναι δυνατόν να διδάξουμε την συντακτική δομή μιας γλώσσας αν δεν ξέρουμε και την γλώσσα του διδασκόμενου εξίσου καλά.
Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη μετά από αρκετά χρόνια σε αυτόν το χώρο, την εκφράζω αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να την υιοθετήσει.
Εξάλλου μόνο θεωρίες υπάρχουν … σε ένα χώρο που είναι από την φύση του θεωρητικός.
Όσο για τα πολυμελή τμήματα δεν έχετε παρά να περάσετε από το ιταλικό ινστιτούτο ή από ένα μεγάλο φροντιστήριο του κέντρου. Ευτυχώς δεν είναι όλα….
Στα υπόλοιπα συμφωνώ…..

www.italika.gr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Venezia : Rialto Bridge in Live Streaming - Live Webcam

Televideo της Rai

Ενημερωθείτε άμεσα & έγκαιρα από το Televideo της Rai για το τι συμβαίνει στην Ιταλία και τον κόσμο.

Πίνακας Ανακοινώσεων


Πίνακας Ανακοινώσεων - Αφήστε το μήνυμα σας ή το σχόλιο σας