Μήνυμα του italika.gr : Καλωσορίσατε στον δικτυακό τόπου του italika.gr . Βρίσκεστε στο Blogs του site , σεβαστείτε το χώρο και αν είστε λάτρεις των Ιταλικών βοηθήστε τον να γίνει καλύτερος . Καλή διασκέδαση !!!!

Attualita` - Επικαιρότητα


.
. .

Η ενημέρωση γίνεται από το webTVspot channel - You Tube

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Εμπόριο Φοιτητών ...

Αλήθειες και Ψέματα ( για όσους θέλουν να σπουδάσουν )

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 40 χρόνια ( από τα χρόνια της Δικτατορίας και μετά ) πολλοί είναι οι έλληνες μαθητές που πήγαν και πηγαίνουν στην Ιταλία για να σπουδάσουν ( κατά εκατοντάδες ) αναζητώντας μια καλύτερη τύχη επαγγελματική.
Αρκετά είναι τα φροντιστήρια που αναλαμβάνουν την προετοιμασία τους
( μικρά και μεγάλα… δεν θέλω να αναφέρω ονόματα… ) και χιλιάδες οι καθηγητές.
Τους υπόσχονται σίγουρη πρόσβαση και εγγυώνται την εισαγωγή τους και την επιτυχία τους.
Όμως που είναι το ψέμα και που η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες σχολές δεν έχουν εξετάσεις και κάποιος μπορεί εύκολα να εγγραφεί ( εξαρτάται από το πανεπιστήμιο αν θα δώσει κάποιες τυπικές εξετάσεις ή όχι ).
Και αρκετές σχολές όπως η Ιατρική, Αρχιτεκτονική ... έχουν εξετάσεις που οι έλληνες μαθητές συναγωνίζονται με τους Ιταλούς υπό ίσους όρους.
Οι εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής και για τους έλληνες είναι πιο εύκολο ( αφού είναι καλύτερα προετοιμασμένοι έχοντας κάνει μαθήματα στο Λύκειο και στο Φροντιστήριο ) αρκεί να ξέρουν καλά την Γλώσσα για να καταλάβουν την ερώτηση.
Όμως πολλά φροντιστήρια κάνουν καλοκαιρινά εντατικά τρίμηνα προετοιμασίας …
Πως είναι δυνατών μέσα σε 3 μήνες κάποιος να μάθει καλά την Γλώσσα, Ορολογία Μαθηματικών, Φυσικής , Χημεία, Βιολογία, Γενικές Γνώσεις , Λογική, Ιστορία Τέχνης… και ότι άλλο χρειάζεται (ανάλογα με την σχολή).
Και δεν μιλάμε για Παιδιά θαύματα … αν είχαν αυτές τις ικανότητες σίγουρα θα περνούσαν στην Ελλάδα και δεν θα χρειάζονταν να πάνε Ιταλία.
Όμως τους υπόσχονται επιτυχία ( μερικοί καλοί μαθητές τα καταφέρνουν… αλλά είναι λίγοι ) και αν δεν περάσουν τους καθοδηγούν στην Φαρμακευτική που δεν έχει εξετάσεις ή και να ξαναδοκιμάσουν του χρόνου που θα ξέρουν καλύτερα τη γλώσσα (έχοντας πάρει και μερικά μαθήματα που θα αναγνωριστούν ).
Ενώ έχουν πάρει τα χρήματα ( κάνοντας ώρες και ώρες μαθήματα ορολογίας και γλώσσας ) τους εγγράφουν τελικά σε μια σχολή που δεν έχει εξετάσεις…. και θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει ένα σωρό χρήματα… κάνοντας μόνο μαθήματα γλώσσας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ… πόσοι από αυτούς που πάνε στην Ιταλία και εγγράφονται στην σχολή της αρεσκείας τους τελειώνουν; Γυρίζουν πίσω με πτυχίο;
Γιατί αφού δεν υπάρχουν εξετάσεις …. Οι Ιταλοί δεν σπουδάζουν;
Δεν θα έπρεπε όλοι να είναι Γιατροί, Δικηγόροι, Καθηγητές, Δάσκαλοι κλπ… αφού εγγράφεσαι δίχως εξετάσεις και είναι εύκολα;
Η αλήθεια είναι ότι εγγράφεσαι εύκολα…. αλλά δύσκολα τελειώνεις.
Περίπου το 70% των Ιταλών ( από αυτούς που εγγράφονται ) δεν τελειώνει γιατί είναι δύσκολα.
Σκεφτείτε τώρα πόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που τελειώνουν… και σε ποια ηλικία ( μην ξεχνάμε και το πρόβλημα της γλώσσας…).
Δεν έχουμε παρά να αναλογιστούμε πόσοι από τους γνωστούς μας πήγαν στην Ιταλία για να σπουδάσουν, πόσοι τελείωσαν και πόσοι ακολουθούν επαγγελματικά αυτό που ξεκίνησαν ( αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό ).
Τώρα θα μου πείτε … να μην πάω Ιταλία να σπουδάσω;
Να μην στείλω των γιό μου;
Η αλήθεια είναι ότι ένας καλός μαθητής που έχει δυνατότητες να σπουδάσει στην Ελλάδα και απλά είχε μια αποτυχία, μια κακιά στιγμή…. αυτός ο μαθητής όπου και να πάει θα σπουδάσει, θα τελειώσει, ίσως χρειαστούν ένα - δύο χρόνια παραπάνω αλλά θα τελειώσει.
Οι υπόλοιποι δεν χάνουν τίποτα να δοκιμάσουν και να προσπαθήσουν, θα πρέπει όμως να ξέρουν ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και προσπάθεια και όποιος αγωνίζεται αργά η γρήγορα θα τα καταφέρει.
Αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια και να ξέρω να χάνω, να ξέρω πότε πρέπει να εγκαταλείψω.

Ο δρόμος προς την Ιταλία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… και όχι τόσο εύκολος όπως μερικοί ισχυρίζονται,… τάζουν λαγούς με πετραχήλια, … ανεβάζουν site και blogs με σχετικό περιεχόμενο, … ανεβαίνουν στο τραπέζι και βγάζουν λόγο…. αυτοαποκαλούμενοι ως ‘’Ειδικοί….’’ .
Κάπου θα αποσκοπούν….
Υπάρχει μια παροιμία σε όλες τις Γλώσσες του κόσμου…. Λέτε να είναι τυχαίο γεγονός;….

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός…..
( Non `e tutto oro quel che riluce…. )

Τριανταφύλλου Ευστάθιος
www.italika.gr

1 σχόλιο:

www.italika.gr είπε...

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα… για τα Δίδακτρα… για τα Μαθήματα προετοιμασίας που οργανώνονται στην Ιταλία και το ποσοστό που παίρνουν τα φροντιστήρια από τους Ιταλούς ( για Μαθήματα, Τροφή, Στέγη, Εισιτήρια, Συνοδεία …. Για τυχόν γνωριμίες που έχουν …. Για μικρά δωράκια που θα πρέπει να γίνουν…. )…..
Μια βιομηχανία χρημάτων….
Τα αφήνω να τα συμπληρώσετε εσείς με τα σχόλια σας…
Διαφορετικά θα επανέλθω εγώ με άλλο άρθρο….

Venezia : Rialto Bridge in Live Streaming - Live Webcam

Televideo της Rai

Ενημερωθείτε άμεσα & έγκαιρα από το Televideo της Rai για το τι συμβαίνει στην Ιταλία και τον κόσμο.

Πίνακας Ανακοινώσεων


Πίνακας Ανακοινώσεων - Αφήστε το μήνυμα σας ή το σχόλιο σας